11 de març 2012

PLANTER O LLAVORS? AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ

Com a pagesa urbana gairebé sempre he comprat les llavors que he cultivat, i ara, després de tres anys començo a preguntar-me si realment surt a compte fer-me jo el planter o si m'hauria de plantejar comprar-lo fet. El debat és intens i cada horticultor té les seves teories i preferències. Jo intentaré plantejar-m'ho i decidir-me tenint en compte tots els factors:

El primer punt a favor de les llavors és l'accessibilitat. Avui en dia, els horts urbans estan de moda i és fàcil trobar sobres de llavors. De fet, a qualsevol centre de jardineria o fins hi tot en ferreteries i centres comercials grans se'n troben. Però no sempre es pot comprar planter. Fent una ullada ràpida pel garden que tinc més a prop de casa he trobat tomàquets, enciams, espinacs i porros, però costa molt trobar hortalisses menys freqüents com el meló o l'albergínia. En aquests casos les llavors són la única opció.

- planter d'enciams de Roure i Batavia -
El punt a favor del planter és el temps. Quan cultives l'hort a totes les èpoques de l'any és important poder calcular quan hauràs recol·lectat l'hivern per poder plantar l'estiu. El planter el pots comprar el mateix dia que reculls i fer conreu en cadena. Si parteixes de les llavors, has de sembrar dos mesos abans de trasplantar-ho al test i sovint et trobes que ja tens els enciams d'estiu i no pots plantar-los perquè encara no has recollit els espinacs d'hivern. Amb el planter guanyes dos mesos.

A nivell econòmic tornen a guanyar les llavors. Un sobre ecològic val uns 3 euros, però en un hort petit tens plantes per uns tres anys de conreu. Una safata de planter d'enciams costa, també, 3 euros i hi ha 25 plantes. Si no tens un hort molt gran acabes plantant-ne màxim 10 i llençant la resta. El planter surt una mica més car.

- llavors de tomàquet Rosa Plè -
I l'aspecte que més em fa dubtar és l'ecològic. Jo compro les llavors ecològiques, de productors catalans i tenen garantia de conreu ecològic. A més, durant el cultiu no les tracto amb productes químics. Quan compres planter ningú et garanteix que no s'hagi fet créixer amb fertilitzants químics. Segur que hi ha llocs que venen planter ecològic, però jo de moment no n'he trobat.

En fi, que us deixo amb les meves reflexions perquè decidiu el què preferiu. Jo crec que seguiré com sempre: comprant i sembrant directament de llavor. I combinaré el planter en funció dels espais buits que em quedin i del que m'entri pels ulls quan ho trobi . De moment, tinc planter d'enciams i llavors de tomàquet Rosa Plè (varietat de Manresa).

3 comentaris:

  1. Crec que el exces de unitats per safata de planter es pot solucionar ficant-se d'acord entre 2-3 horticultors urbans i compartint. Jo vaig cometre el error de ficar masses plantes per recipient per "rabia" de tirar-ne a les escombraries.

    El tema de les llavors, deu ser més gratificant, perque et fas carrec de més etapes del procès, pero es més dificil i no saps ben bé si germinaran o no. Tot i ser un principiant, m'hi he arriscat a veure si tinc sort! Els meus dubtes son sobre quina quantitat d aigua es la adecuada per les llavors i la profunditat que s'han de ficar cada llavor.

    Anna, pots explicar quina táctica fas servir per la sembra protegida? Caixes transparents obertes durant el dia, entrar les plantes per la nit a casa, altres? Amb el poc espai del que disposo, crec que si no començo ara no aprofitaré Gaire la primavera.

    Bona nit,
    David

    ResponElimina
  2. Hola David! jo he plantat gairebé sempre llavors i en realitat no és tant complicat. El que faig és que si vull dues tomaqueres en planto sis, en safates de planter i així m'asseguro que, com a mínim, un parell germinaran! Jo les rego cada dia, però amb molt poca aigua i sense pressió, ho faig amb una ampolla de plàstic d'aigua a la que li forado amb una agulla el tap, així rego com si fos un aspersor. En quant a la profunditat, jo sempre he llegit que s'ha d'enfonsar una vegada el tamany de la llavor (si fa un centímetre, ha de quedar un centímetre sota terra.
    Si mires la fotografia del planter d'aquest post, a sota es veu el recipient que utilitzo per protegir el planter. És una caixa de plàstic transparent, tipus tupper, però que no tanca hermèticament. Generalment la deixo fora la terrassa, oberta durant el dia i tancada a la nit. Només l'entro a dins si fa molt fred o hi ha risc de glaçades.
    Espero que t'hagi pogut ajudat i molta sort!

    ResponElimina