17 d’abr. 2012

EL PUGÓ, JA HI TORNEM

- fulles d'espinacs arrugades -
El pugó és, segurament, la plaga més freqüent a l'hort i és, pràcticament inevitable que aparegui quan comença la tardor. I més, si tens l'hort en una terrassa a prop de jardins amb plantes on es pugui amagar durant l'hivern. No perdonen, us ho asseguro! Mireu aquesta foto. 

És una planta d'espinacs i pel seu tamany veureu que practicament no ha crescut. Si us hi fixeu, les fulles més internes estan arrugades i això és el que em va fer entendre que alguna cosa estava passant. Vaig girar la fulla i... PUGÓ! 

Allà estaven els bitxets, enganxats al revers de les fulles i xuclant-ne la saba. A més, també corria per la terrassa alguna formiga, quan mai n'havíem tingut. Les formigues, tot i que ens semblen empipadores, s'alimenten, entre altres coses, de pugó, de manera que ens seveixen d'indicatiu per detectar aquests petits insectes. Seguint les formigues he detectat la font d'aquest  pugó: l'heura dels meus veïns que s'enfila cap a la meva terrassa. Això és un gran problema, perquè jo puc controlar les meves plantes, però les dels veïns... De moment,  he tallat les puntes de l'heura que entraven a casa meva i he netejat de pugó les meves... a veure si ho aconsegueixo.

- pugó (ampliat) a les fulles internes de l'espinac -
Els pugons són uns insectes molt petits, de colors diferents (negres, verds, marrons,...) que s'alimenten de les fulles més tendres quan comença el bon temps. Per la meva experiència us diré que són relativament fàcils d'erradicar, però és important anar analitzant les plantes sovint i detectar-los a temps. Una manera eficaç de fer-ho si són pocs és raspallar les fulles amb un raspall de dents. Però es reprodueixen tant ràpid que sovint els trobem quan ja és tard, aleshores jo faig servir extracte de Nim, una planta asiàtica que té una textura oliosa i que impedeix que el pugó d'enganxi a les plantes. Es pot comprar a qualsevol centre de jardineria una mica gran i no és gaire car. A mi sempre m'ha funcionat.

El Nim també és pot posar com a preventiu, abans que apareguin i és apte pel cultiu ecològic. Una altra bona manera de prevenir que aparegui és tenir alfàbrega a prop dels cultius. La seva olor els és desagradable i els manté allunyat. De fet, l'alfàbrega foragita, pràcticament tots els insectes que no són bons pel nostre hort!

4 comentaris:

  1. Bones aqui veig que tu tambe tens pulgons aqui hi ha varis maneres de eliminarlos http://l-hort.blogspot.com.es/2012/04/los-pulgones-y-como-eliminarlos.html molts d'anims y molta sort.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, em miraré aquest blog a veure què proposen!

    ResponElimina
  3. Prova amb l'aigua d'ortiga. És molt eficaç!

    ResponElimina
  4. hola bon dia,
    hi han uns insectes que es diuen papa forcadella en catala i nosaltres quan ere petits li deien cortapichas, que son una meravella per controlar el pulgo, tambe es fiquen a dintre dels enciams, espincs, etc... pero es mengen tot el pulgo, tin escorces de suro amb palla per soto i testos ceràmics al reves tambe amb palla per fer el seu cau.

    apa que tinguis sort
    gil69@latinmail.com

    ResponElimina