27 de set. 2010

LA FARMACIOLA

Amb aquest primer estiu d’experiència com a horticultors hem anat descobrint diferents productes que ens han solucionat, la majoria d’ells, les plagues o malalties que han anat apareixent a l’hort. Aquesta és la relació dels que hem provat i els seus graus d’eficàcia, tot explicat, modestament, des de la nostra experiència.

Com a insecticida fem servir Extracte de Nim. És el primer producte que vam comprar poc després de detectar pugons als enciams. Extret d’una planta asiàtica, és totalment ecològic i inofensiu per les persones, tot i que recomanen esperar 3 dies per consumir després d’haver-lo utilitzat. És, segurament, l’antídot que millor ens ha funcionat.

Fungicida: els fongs, especialment l’oïdi, han estat la nostra perdició. Hem descobert que la humitat sumada a el calor genera fongs, però ho hem sabut tard, quan la carbassonera ja agonitzava. Hem provat dos fungicides diferents, un de natural: infusió d’all i un de comprat, basat en oxiclorur de coure. Aplicant l’all, no hem notat cap mena de millora, el fungicida ha fet una mica d’efecte tot i que no hem aconseguit salvar la planta. Tot i així admeto que segurament és que vam fer tard. Però de tot se’n aprèn, i la propera primavera aplicarem de forma preventiva fungicida quan comenci a ploure. Conclusió: no hem menjat carbassó!

La farmaciola la completen els fertilitzants. Tot i que hem utilitzat de base adob orgànic barrejat amb la terra, hem recorregut a l’Hummus líquid quan hem detectat que una planta s’afeblia. Ha funcionat al 100%. Fa molt poc, però, hem descobert un fermentat d’ortiga, totalment natural, que de moment ens està funcionant igual de bé que l’Hummus i ens permet, a més, estar segurs de ser totalment ecològic.

Ara bé, a banda dels “medicaments” l’experiència ens demostra que una bona combinació de plantes també pot evitar plagues. Combinar en un mateix recipient cebes i pastanagues ens ha estalviat mosquetes diverses!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada