10 de jul. 2011

SOS, QUÈ ÉS AIXÒ?

Ja hi som, arriba la calor i comencen a aparèixer plagues que intenten atacar les nostres hortalisses. Amb els dos anys d'horticultora, ja he assumit que és inevitable tenir algun problema que altre, però l'experiència és un grau. Per exemple, l'any passat vam tenir pugó i vam haver de córrer per eliminar-lo (amb extracte de Nim). Aquest any, l'hem aplicat de manera preventiva i res de pugó en tota la primavera!

El fungicida natural també l'hem anat apliacant de tant en tant i semblava que havia anat bé, però... SOS mireu que ha aparegut en algunes fulles! No tinc ni idea de què pot ser!

A la primera foto podeu veure que són com uns caminets sobre les fulles. Han atacat sebretot els enciams i les fulles de l'alfàbrega. En la segona imatge (molt més d'aprop), es veuen com unes taques amb una miqueta de relleu...

Com sempre i davant el dubte he recorregut als llibres i a internet i he trobat tres possibles teories:
1. Els àcars. Són una mena d'insectes molt petits que es mengen les fulles sense que poguem veure'ls. Els insecticides que utilitzem normalment no se'ls carreguen.
2. La mosca blanca: són unes mosquetes molt petites que freqüenten els horts. He quasi descartat aquesta idea, ja que l'extracte de Nim en teoria les fa fugir i, a més, l'olor de l'alfàbrega també les espanta!
3. Oïdi: l'oïdi és un fong que apareix sobre les fulles quan la calor es combina amb excés d'humitat. És precisament per evitar-lo que recomanen no mullar les fulles al regar les plantes. M'estranyaria que fos això perquè he aplicat funguicides, però per l'aspecte podria ser-ho!

En fi, quants dubtes,... hauré de demanar ajuda des d'aquí i si no funciona, acudir a una botiga especialitzada en horts i portar-li una fulleta a veure què em diuen! SOS.

4 comentaris:

 1. Hola, lo que tienes en la primera foto son minadores. Son unos bichitos muy pequeños que se meten dentro de las hojas y se las van comiendo por dentro. Por eso ves como unos caminitos. Son dificiles de eliminar porque están dentro de las hojas y los insecticidas no hacen nada, pero yo lo que hago es quitar las hojas, y les echo extracto de ajo. La verdad es que aunque es molesto, a nosotros nunca nos han matado ninguna planta.
  Lo segundo, dices que son unas manchas con relieve, es oidio. Aunque hayas aplicado fungicidas puede pasar que con mucho calor y humedad aparezcan, no sé que producto utilizas contra los hongos, como preventivo va muy bien rociar las hojas con cola de caballo. Y cuando ya ha llegado el hongo, nosotros utiliamos extracto de ajo pulverizado. Es un buen fungicida, además de insecticida. Espero haberte ayudado. Un abrazo.

  ResponElimina
 2. Gracias Yolanda por tus consejos. Sólo una aclaración: las dos fotos son de la misma hoja. Asì pues, por qué te decantas bichos o oidio?

  ResponElimina
 3. A ver, si hace caminitos son minadores, ninguna duda, si además de los caminitos, las hojas tienen un polvillo blanco es oidio. Por las fotos, parecía que eran dos hojas distintas. Así que prueba con el extracto de ajo, es fungicidad e insecticida. La diferencia entre oidio y minadores se vé facilmente, lo que te he dicho los minadores hacen caminitos, y el oidio deja manchas blancas como algodonosas sobre las hojas.

  ResponElimina
 4. Ok, probaré con el ajo y ya contaré qué tal! Muchas grácias!!!

  ResponElimina